Szegedi sós vajas kifli

 


Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 50 g kenyérliszt
  • 60 g cukor
  • 1,5 tk. só
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 150 g tej
  • 130 g víz
  • 25 g friss élesztő
  • Töltelék:
  • 80 g hideg vaj
  • Sós máz:
  • 2 ek. liszt
  • 2 tk. só
  • Annyi víz, hogy egy tejföl sűrűségű keveréket kapjunk (5-6 kanál)

+ 1 tojás a kiflik tetejét lekenni

 Elkészítés:

150 g tejet beleöntünk a keverőedénybe, ebbe morzsolunk 25 g friss élesztőt majd 3p / 37 fok / 2 fokozaton felmelegítjük.

A többi hozzávalót is a keverőedénybe tesszük: 

  • lisztek (500 g fehér liszt + 50 g kenyérliszt), 
  • 60 g cukor, 
  • 50 g vaj, 
  • 1,5 tk só, 
  • 1 tojás, 
  • 130 g víz, 

és kiválasztjuk a dagasztó programot 4 percre.

Kelesztőtálba tesszük és 30 percig pihentetjük. Finoman átgyúrjuk és további 20 percig kelesztjük.

Lisztes deszkára kiborítjuk és 4 cipót formázunk belőle. (Amig 1 cipóval dolgozunk a többit visszatesszük a kelesztő tálba).

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

Cipót kinyújtuk lisztes deszkán (hogy ne ragadjon), rátesszük az Ínyencvarázsra és olvasztott vajjal átkenjük.

A Nyújtófa segítségével a kinyújtott tésztát 8 vagy 16 darabra vágjuk. Minden szelet végébe egy kis darab vajat helyezünk, a tésztát ráhajtjuk majd feltekerjük.

Szilikon lapokra helyezzük a kifliket (ennek hiányában sütőpapírra) és ha van kelesztő program a sütönkön akkor 40 fokon 15 percig kelesztjük. Ha nincs akkor szobahűmérsékleten 30 percig duplájára kelesztjük a kifliket.

Ha letelt a 15 perc akkor kivesszük a kifliket – és felmelegítjük a sütőt 190 fokra. Addig lekenjük a kifliket felvert tojással.

Ha felmelegedett a sütő 20 percet sütjük 190 fokon.

Addig a sós kencét elkészítjük. A hozzávalókat egy kis tálba helyezzük és tejföl sűrűségre el keverjük.

20 perc után kivesszük a kifliket rálocsoljuk a sós kencét és még 3 percre vissza tesszük a sütőbe.

A pirosra sült kifliket rácsra szedjük és kihűtjük.

Vendégváró falatkáknak inkább apróbb kifliket ajánlok. Gyerekeknek – uzsira suliba a nagyobbakat.

Nagyon finom – csak ajánlani tudom! – Jó étvágyat

Eredeti recept: Limara péksége: Szegedi sós vajas kifli (limarapeksege.com)

Thermomixre átírta: Daika Tündi – Zöldgyöngykonyha 😊

 

 

 

 

 

 

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal