Szegedi sós vajas kifli
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 50 g kenyérliszt
- 60 g cukor
- 1,5 tk. só
- 50 g puha vaj
- 1 tojás
- 150 g tej
- 130 g víz
- 25 g friss élesztő
- Töltelék:
- 80 g hideg vaj
- Sós máz:
- 2 ek. liszt
- 2 tk. só
- Annyi víz, hogy egy tejföl sűrűségű keveréket kapjunk (5-6 kanál)
+ 1 tojás a
kiflik tetejét lekenni
150 g tejet beleöntünk a keverőedénybe, ebbe morzsolunk 25 g
friss élesztőt majd 3p / 37 fok / 2 fokozaton felmelegítjük.
A többi hozzávalót is a keverőedénybe tesszük:
- lisztek (500 g fehér liszt + 50 g kenyérliszt),
- 60 g cukor,
- 50 g vaj,
- 1,5 tk só,
- 1 tojás,
- 130 g víz,
és kiválasztjuk a dagasztó programot 4 percre.
Kelesztőtálba tesszük és 30 percig pihentetjük. Finoman
átgyúrjuk és további 20 percig kelesztjük.
Lisztes deszkára kiborítjuk és 4 cipót formázunk belőle. (Amig 1 cipóval dolgozunk a többit visszatesszük a kelesztő tálba).
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
Cipót kinyújtuk lisztes deszkán (hogy ne ragadjon), rátesszük az Ínyencvarázsra és olvasztott vajjal átkenjük.
A Nyújtófa segítségével a kinyújtott tésztát 8 vagy 16 darabra vágjuk. Minden szelet végébe egy kis darab vajat helyezünk, a tésztát ráhajtjuk majd feltekerjük.
Szilikon lapokra helyezzük a kifliket (ennek hiányában
sütőpapírra) és ha van kelesztő program a sütönkön akkor 40 fokon 15 percig
kelesztjük. Ha nincs akkor szobahűmérsékleten 30 percig duplájára kelesztjük a
kifliket.
Ha letelt a 15 perc akkor kivesszük a kifliket – és felmelegítjük
a sütőt 190 fokra. Addig lekenjük a kifliket felvert tojással.
Ha felmelegedett a sütő 20 percet sütjük 190 fokon.
Addig a sós kencét elkészítjük. A hozzávalókat egy kis
tálba helyezzük és tejföl sűrűségre el keverjük.
20 perc után kivesszük a kifliket rálocsoljuk a sós
kencét és még 3 percre vissza tesszük a sütőbe.
A pirosra sült kifliket rácsra szedjük és kihűtjük.
Vendégváró falatkáknak inkább apróbb kifliket ajánlok.
Gyerekeknek – uzsira suliba a nagyobbakat.
Nagyon finom – csak ajánlani tudom! – Jó étvágyat
Eredeti recept: Limara
péksége: Szegedi sós vajas kifli (limarapeksege.com)
Thermomixre átírta: Daika Tündi – Zöldgyöngykonyha 😊
Megjegyzések