Kovászos kenyér




Kovászos kenyerem receptje:

Amikor a türelmet osztogatták, én nagyon a sor végén kulloghattam, mert mire odaértem, nem sok maradt!
DE mit tanít a kovászon keresztül az Élet (a nagybetűs ám), jó munkához idő kell, a kovászhoz még több 😆😄😀
DE minden percet megéri vele foglalkozni, mert nemcsak finom, és költséghatékony is, hanem részemre a kovásznak gyógyító ereje is van. A kovászos kenyértől nem zakatól a gyomrom, ígyhát a kellemest a hasznossal összehangolva megszületett a saját kovászos kenyerem.
Hozzávalók:
- 300 g érett kovász (előző este 60 g -ot az anyakovászból egy csattos üvegbe teszek, ehhez 60 g teljeskiörlésű rozslisztet és 60 g BL 80 fehér kenyérlisztet, és 120 g vizet, egy villával jól összekavarok, a tetejét lezárom és másnapig a pulton marad felhasználásig )
- 900 g BL 80 kenyérliszt
- 100 g Graham liszt
- 4 tk só
- 700 g víz
Elkészítés:
1. 700 g vizet a thermomix keverőedénybe öntök és felmelegítem 37 fokra, 2 és fél perc alatt 1-es fokozaton.
2. Beleteszem a kovászt (akkor jó, ha a tetején lebeg, akkor tutti aktív a kovászom) majd 10 mp/4 es fokozaton összekeverem.
3. Hozzáöntöm a 900 g BL80as lisztet és a 100 g graham lisztet. (A spatulával közben rásegíthetek, a keverőedény aljára tolva és egy kicsit átforgatva, amikor kb 500 kg lisztnél járok) Ráteszem a tetőt de a mérőkupak nélkül. A helyére teszem a spatulát, majd elindítom 5 percre a dagasztó programot, forgatva közben a spatulát. Kb a 4ik percnél már nem kellene száraz liszt legyen az üstben akkor kivehetem a spatulát és ráhelyezem a kupakot.
4. Hozzáadom a 4 tk sót és még 10 g vizet, újra ráhelyezem a tetőt kupak nélkül, jöhet a spatula a helyére, elindítom újra 5 percre a dagasztó programot és most csak addig segítek a spatulával, amig látom hogy a dagasztásnál magátol forog a tészta gomolyagom. (ezt azért teszem mert 1 kg liszttel dolgozik a gép, így segítek egy kicsit neki), ez kb 15-20- mp. Miután kivettem a spatulát, ráhelyezem a kupakot. Akik már készítettek kovászos tésztát, kérdezhetik, de hol marad az 1 óra autólízis? hát ez az ... a thermomix segítségével másfél órával rövidül le az egész folyamat. 3x készítettem el eddig és mindig ugyanolyan finom lett. De ha valaki szeretné az autólizist akkor pihentesse az első és második dagasztás között 1 órán keresztül 🙂
4. Lisztezett 5 l-es tálba borítom a tésztát, a spatula segítségével majd vizes kézzel 4 oldalról elkezdem a hajtogatást. Kérdezhetitek, nem kell pihentetni előtte 30 percet? - a válaszom, úgy találom, hogy nem - a 2x 5 perces dagasztás már a glutén szálakat annyira szépen kidolgozza, hogy simár már egyből mehet a hajtogatás - így újabb 30 perccel rövidül a thermomixnek köszönhetően a folyamat. Még 4x kell hajtogatnom a tésztát 30 percenként. Láthatjátok annyira kezdő vagyok, hogy egy kis papírra mindig felírom a folyamatokat (lásd a hozzászólásokban) 🙂 nekem nagy segítség, te is írd le ha kezdő vagy mint én 🙂 A pihentetés idők közt meglehet nézni ezt a videót https://youtu.be/d2gCT4L3H84 itt kaptam én is útmutatás, mi az a hajtogatás és formázás.
5. az 5-ik hajtogatás után jöhet az előformázás - a nyújtólapon hagyom az előformázott tésztát és ráborítom a tálat fejjel lefelé és hagyom 30 percig pihenni. Közben előkészítek egy 3 l es kelesztő tálat, (akinek van szakajtója, azt használhatja) teszek bele egy tiszta konyharuhát, és rizsliszttel megszórom. Ha nincs rizsliszted otthon, 1 perc/10 mp alatt 100 g rizst, lisztté darál a thermomix 🙂
6. Jöhet a formázás ... mindenkinek megvan a formázási folyamata, én azt használom amit a fent említett videóban is láttam.
7. A rizslisztezett ruhával kibélelt kelesztőtálba teszem a szépen formázott tésztámat, úgy, hogy az összecsipkedett része felül legyen. 2 órán keresztül a pulton kelesztem, majd mehet a hűtőbe egész éjszakára.
8. Másnap reggel egy vaslábast beteszek a sütőbe majd felmelegítem a sütőt 240 fokra. Eközben kiveszem a tésztámat a hűtőből egy sütőpapírra borítom, egy kicsit szobrászkodom a kenyér felületén. A felmelegedett vaslábasba helyezem a kenyeret majd a lefödöm. Így hagyom 35 percet sülni. Majd leveszem a tetejét és további 15 percig 240 fokon gyönyörű színt kap. Összesen 50 percet sütkérezik a kovászos kenyerem. 1800 g-os kenyereket sütök a fenti adagoból.
Jó hosszű leírás - könnyebb elkészíteni, mint leírni.
Ha nem lenne a thermomix tutti hozzá sem kezdtem volna. Így nem is tűnik nehéznek. 🙂


PS: A liszteket lehet variálni, pl - 450g BL 80 kenyérliszt, 450 búzaliszt, 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
Jó kovászolgatást és sütögetést mindenkinek 🙂

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal