Nagyszalontai fonott kalács
Egyik kedvenc fonott kalácsom :) A Thermomix pedig szuper segítség a dagasztással.
Hozzávalok:
- 375 ml tej
- 6 púpozott kanál cukor
- 1 csapott ek szárított élesztő
- 1 tojássárga + 1 tojássárga a tetejére
- 500 g liszt (kelt tészta süteményliszt)
- fél tk só
- reszelt citrom héj
- 1 kanálnyi sertészsír
- egy kanál baracklekvár
- 50 g porcukor 1 kiskanál citromlé
- szeletelt mandula a tetejére
1. A tejet a keverőedénybe öntjük, 2 perc/45 fok/ 2es fokozaton felmelegítjük
2. A keverőedénybe tesszük a lisztet, 1 tojássárgát, az szártott élesztőt, cukrot, sót, reszelt citromhéjat és 4 perc / Dagasztás programot választjuk.
3. Egy kelesztő tálat egy diónyi sertészsírral átkenünk majd ebbe helyezzük a kalácstésztát. Tetejét is átkenjük a tenyerünkben felmelegített zsírral. Lefedjük a tálat és 50 percig kelesztjük (használhatjuk a TM időzítő programját)
4. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra boritjuk, 5 felé vágjuk, majd formázzuk. Segítség a következő videóban itt
5. A formázott kalácsott elhelyezzük a sütőedényünkben, amit előzőleg kivajazunk kilisztezünk, majd frissentartó fóliával letakarunk és még 30 percig kelesztjük. 25 perc elteltével előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Levesszük a főliát, a fonott kalács tetejét lekenjük egy tojássárgával.
6 180 fokon 30 percig sütjük.
7 Egy kanál baracklekvárt egy teáskanál vízzel felmelegítünk és a kalács tetejét végigkenjük - ezzel szépen fog csillogni a teteje.
8 elkészítjük a cukormázat - 50 g porcukrot 1 kiskanál citromlével elkavarunk majd a kalács tetejére csorgatunk. Tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.
Jó étvágyat!
Megjegyzések