Nagyszalontai fonott kalács



Egyik kedvenc fonott kalácsom :) A Thermomix pedig szuper segítség a dagasztással.

Hozzávalok:

  • 375 ml tej
  • 6 púpozott kanál cukor
  • 1 csapott ek szárított élesztő
  • 1 tojássárga + 1 tojássárga a tetejére
  • 500 g liszt (kelt tészta süteményliszt)
  • fél tk só
  • reszelt citrom héj
  • 1 kanálnyi sertészsír
  • egy kanál baracklekvár
  • 50 g porcukor 1 kiskanál citromlé
  • szeletelt mandula a tetejére
1. A tejet a keverőedénybe öntjük, 2 perc/45 fok/ 2es fokozaton felmelegítjük
2. A keverőedénybe tesszük a lisztet, 1 tojássárgát, az szártott élesztőt, cukrot, sót, reszelt citromhéjat és 4 perc / Dagasztás programot választjuk.
3. Egy kelesztő tálat egy diónyi sertészsírral átkenünk majd ebbe helyezzük a kalácstésztát. Tetejét is átkenjük a tenyerünkben felmelegített zsírral. Lefedjük a tálat és 50 percig kelesztjük (használhatjuk a TM időzítő programját)
4. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra boritjuk, 5 felé vágjuk, majd formázzuk. Segítség a következő videóban itt
5. A formázott kalácsott elhelyezzük a sütőedényünkben, amit előzőleg kivajazunk kilisztezünk, majd frissentartó fóliával letakarunk és még 30 percig kelesztjük. 25 perc elteltével előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Levesszük a főliát, a fonott kalács tetejét lekenjük egy tojássárgával. 

6 180 fokon 30 percig sütjük.
7 Egy kanál baracklekvárt egy teáskanál vízzel felmelegítünk és a kalács tetejét végigkenjük - ezzel szépen fog csillogni a teteje. 

8 elkészítjük a cukormázat - 50 g porcukrot 1 kiskanál citromlével elkavarunk majd a kalács tetejére csorgatunk. Tetejét megszórjuk szeletelt mandulával. 

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal