Fahéjas rétegelt kalács
Épp azon töprengtem, mit is süssek hosszú hétvégére, mikor szembe jött velem ez a recept Limara Pékség oldalán. Aki hagyományosan szeretné elkészíteni, ajánlom ezt az oldalt megkeresni. De elsőre is láttam, hogy thermomixel pikkpakk elkészül. Ezért is mertem neki kezdeni még este 8 kor. Nagyon finom - mint minden, ami Limara konyhájából származik.
Hozzávalók:
Tejes rántás (thang zong)
- 100 g tej
- 25 g liszt
Tészta:
- 100 g tej
- 15 g friss élesztő
- 350 g finomliszt (kelt tészta süteménylisztet használtam)
- 1 közepes méretű tojás
- 1 tojássárgája
- 50 g cukor
- 40 g vaj
- 1 mk. só
- 1 tk. őrölt kardamom
Krém:
- 100 g puha vaj
- 60 g lágy barnacukor
- 60 g kristálycukor
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1 tk. instant kávépor
- csipet só
Elkészítés:
1. 100 g tejet és 25 g lisztet a keverőedénybe helyezünk, elkeverjük 10 mp/ 4 fokozaton majd 3 perc/ 80 fok/ 3 fokozaton fehér rántást készítünk (thang zong technika). Amikor elkészült, egy tálba spatula segítségével kiöntjük és megvárjuk, hogy kihüljön. Elmossuk a keverőedényt.
2. 100 g tejet és 15 g élesztőt teszünk az üstbe és felmelegítjük 2 perc/37fok/2-es fokozaton. Jöhetnek a többi hozzávalók: liszt, tojás, cukor vaj, só, kardamon - és jöhet a dagasztás program 4 percre állítva. Lisztezett tupper kelesztő tálban 40 percig kelesztjük (ha ez nincs akkor 1 órát kell keleszteni). Elmossuk a keverőedényt és elkészítjük a fahéjas krémet.
3. A krém hozzávalóit a keverőedénybe tesszük és 40 mp/4-es fokozaton elkeverjük. Egy kisebb edénybe kiszedjük és felhasználásik hűtőben tároljuk.
4. Innen már a Limara receptjét követtem :) Egy 22 x 11 cm nagyságú sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, vagy alaposan kivajazzuk és kilisztezzük.
A közben megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk és 5 mm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Nagyjából 25x40 cm nagyságúra.
A kinyújtott tésztára rákenjük a fahéjas krém felét. Előbb kis halmokban tesszük a tésztára, utána egy spatulával vagy kenőkéssel egyenletesen elkenjük. (kölcsön vett kép Limara oldaláról)
Ezután a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. A tésztarudat 90 fokkal elfordítjuk és egy fóliával letakarjuk. 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezután ismét kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságú téglalap formára. A kinyújtott tészta rövidebb oldala 2-3 centivel legyen kisebb, mint az előkészített sütőedény hossza.
Most rákenjük a maradék krémet, úgy, mint az első alkalommal. Ezután egy pizzavágóval alulról kezdve a tészta közepéig hat egyenlő vastagságú csíkra vágjuk.
Azután fentről, az egyben hagyott résztől kezdve a tésztát feltekerjük és egy ügyes mozdulattal az előkészített formába emeljük. A sütön kiválasztjuk a 30 perces kelesztő programot és a sütőedényt a sütőbe tesszük.
A program végén a tésztát kivesszük és a sütőt átkapcsoljuk alsó-felső sütésre, 180 fokra. Addig a kalácsot lekenjük a félretett tojással.
Ha a sütőnknek nincs kelesztő programja, akkor 30 fokra kell állítani és az aljába egy kisebb edényben melegvizet kell betenni, amit a sütés kezdetekor el kell távolítani. A fahéjas kalácsot kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tésztát sütés után kb. 10 percig az edényben hagyjuk, majd rácsra csúsztatjuk és kihűtjük. Frissen kínáljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések