Fahéjas rétegelt kalács


Épp azon töprengtem, mit is süssek hosszú hétvégére, mikor szembe jött velem ez a recept Limara Pékség oldalán. Aki hagyományosan szeretné elkészíteni, ajánlom ezt az oldalt megkeresni. De elsőre is láttam, hogy thermomixel pikkpakk elkészül. Ezért is mertem neki kezdeni még este 8 kor. Nagyon finom - mint minden, ami Limara konyhájából származik.

Hozzávalók:

Tejes rántás (thang zong)

  • 100 g tej
  • 25 g liszt

 Tészta:

  • 100 g tej
  • 15 g friss élesztő
  • 350 g finomliszt (kelt tészta süteménylisztet használtam)
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 40 g vaj
  • 1 mk. só
  • 1 tk. őrölt kardamom

Krém:

  • 100 g puha vaj
  • 60 g lágy barnacukor
  • 60 g kristálycukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 tk. instant kávépor
  • csipet só


Elkészítés:

1. 100 g tejet és 25 g lisztet a keverőedénybe helyezünk, elkeverjük 10 mp/ 4 fokozaton majd 3 perc/ 80 fok/ 3 fokozaton fehér rántást készítünk (thang zong technika). Amikor elkészült, egy tálba spatula segítségével kiöntjük és megvárjuk, hogy kihüljön. Elmossuk a keverőedényt.

2. 100 g tejet és 15 g élesztőt teszünk az üstbe és felmelegítjük 2 perc/37fok/2-es fokozaton. Jöhetnek a többi hozzávalók: liszt, tojás, cukor vaj, só, kardamon - és jöhet a dagasztás program 4 percre állítva. Lisztezett tupper kelesztő tálban 40 percig kelesztjük (ha ez nincs akkor 1 órát kell keleszteni). Elmossuk a keverőedényt és elkészítjük a fahéjas krémet.

3. A krém hozzávalóit a keverőedénybe tesszük és 40 mp/4-es fokozaton elkeverjük. Egy kisebb edénybe kiszedjük és felhasználásik hűtőben tároljuk.

4. Innen már a Limara receptjét követtem :) Egy 22 x 11 cm nagyságú sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, vagy alaposan kivajazzuk és kilisztezzük.

A közben megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk és 5 mm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Nagyjából 25x40 cm nagyságúra.

A kinyújtott tésztára rákenjük a fahéjas krém felét. Előbb kis halmokban tesszük a tésztára, utána egy spatulával vagy kenőkéssel egyenletesen elkenjük. (kölcsön vett kép Limara oldaláról)



 Ezután a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. A tésztarudat 90 fokkal elfordítjuk és egy fóliával letakarjuk. 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezután ismét kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságú téglalap formára. A kinyújtott tészta rövidebb oldala 2-3 centivel legyen kisebb, mint az előkészített sütőedény hossza.

Most rákenjük a maradék krémet, úgy, mint az első alkalommal. Ezután egy pizzavágóval alulról kezdve a tészta közepéig hat egyenlő vastagságú csíkra vágjuk. 



Azután fentről, az egyben hagyott résztől kezdve a tésztát feltekerjük és egy ügyes mozdulattal az előkészített formába emeljük. A sütön kiválasztjuk a 30 perces kelesztő programot és a sütőedényt a sütőbe tesszük.


 A program végén a tésztát kivesszük és a sütőt átkapcsoljuk alsó-felső sütésre, 180 fokra. Addig a kalácsot lekenjük a félretett tojással.




Ha a sütőnknek nincs kelesztő programja, akkor 30 fokra kell állítani és az aljába egy kisebb edényben melegvizet kell betenni, amit a sütés kezdetekor el kell távolítani. A fahéjas kalácsot kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tésztát sütés után kb. 10 percig az edényben hagyjuk, majd rácsra csúsztatjuk és kihűtjük. Frissen kínáljuk.



Jó étvágyat!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal