Aranygaluska
Édesapám mindig úgy becézett kiskoromban, hogy én vagyok az ő Aranygaluskája, Túróspuliszkája




Lehet ezért is az egyik kedvencem az Aranygaluska? Nem tudom, de tény, hogy gyorsan elkészül és mindig megállja a helyét, akár hétköznapi, akár ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
300 g liszt (NagyiTitka Kelt tészta süteménylisztet ajánlom)
3 tojássárga
200 g tej
25 g élesztő
50 g vaj
1 EK cukor
csipetnyi só
Még szükséges:
150 g dió
75 g cukor
75 g margarin (olvasztott)
1. 200 g tejet kimérünk a keverőedénybe, ebbe teszünk 25 g élesztőt majd 2 perc/37 fok/2-es fokozaton felmelegítjük.
2. Jöhet a többi hozzávaló: 300 g liszt, 3 tojássárga, 1 EK cukor, egy csipet só, 50 g szobahőmérsékelű (lágy, de nem olvasztott) vaj. Jöhet a dagasztás funkció / 4 perc.
3. Addig előkészítünk egy kelesztőtálat, aljára szórunk egy kis lisztet, majd ebbe helyezzük a tésztát a dagasztás program lejárta után. Kb 15-20 perc míg duplájára nő (függ hőmérséklettől, páratartalomtól stb.) Használhatjuk a thermomix időzítő funkcióját segítségként. Az üstöt elmossuk.
4. Addig kimérünk 150 g diót, és az aprító funkcióval finomra daráljuk. Az üstbe mérünk még 75 g cukrot és 4 mp / 3.5 fokozaton összekeverjük a dióval. Egy tálba kiöntjük
5. 75 g margarint megolvasztunk mikróban
6. Előkészítünk egy szilikonos formát (ennek hiányában kivajazzuk, majd lisztezzük a formát, amiben sütni szeretnénk az aranygaluskát)
7. Miután megkelt a tésztánk egy kanál segítségével először az olvasztott margarinba, majd a diós-cukros keverékbe forgatjuk a szaggatott galuskákat, majd elhelyezzük a sütőformánkba. Letakarjuk egy konyharuhával és amíg előmelegszik a sütő – addig még hagyjuk kelni.
8. Előmelegítjük a sütőt 170 fok légkeveréses funkcióra.
9. Előmelegített sütöben, lentről a második rácson 30 percig sütjük az aranygaluskákat. még szép aranybarna lesz.
10. Melegen fogyasztható vaníliaöntettel.
11. Vanilíaöntet:
Én az angol “custard” öntetet szeretem hozzá elkészíteni:
450 g tej, 50 g cukor, 6 tojássárga, 1 teáskanál vanilia aroma. Mindezt az üstbe teszem, 7 p / 80 fok/ 4es fokozat. A végén pedig 20 mp/ 8as fokozat alatt késszé varázsolja a thermomix. (megj. - ha nem szeretnénk ennyi tojással készíteni, akkor egy fél tasak vaniliapudinggal helyettesíthetjük a 6 tojássárgát)
Megjegyzések