Kovászos teljes kiörlésű kenyér
Amikor a kovászos teljes kiőrlésű kenyér is finomra sikerül, akkor az ember lánya csak tapsikol örömében



Recept:
Hozzávalók:
- 125 g főtt, kockára vágott burgonya
- 100 g teljes kiörlésű búzaliszt
- 100 g teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g kenyérliszt
- 150 g aktív kovász
- 5 g élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kanál olívaolaj
- 1 teáskanál sörélesztő pehely (elhanyagolható)
- 1 teáskanál sikér
- 1 evőkanál útifűmaghéj
-110 g víz, amiben a burgonya főtt
Elkészítés:
-Előkészítem az aktív kovászt:
50 g anyakovász, 50 g teljes kiörlésű búzaliszt, 50 g víz
- 125 g burgonyát meghámozom, kockára vágom és kb 15 perc alatt puhára főzőm. Egy szűrőt, egy kisebb tálra teszek, ebben leszűröm a burgonyát, és a levét is felfogom. Megvárom, míg langyosra hűl.
- a burgonyát a thermomix üstbe teszem - és 5 mp/5 fokozaton ledarálom.
Ehhez mérem az összes hozzávalót a fenti sorrendben - majd 4 perc Dagasztás funkiót választom.
- Egy kelesztőtálba teszem a kenyértésztát és 50 percig kelesztem - az időzítőt beállítva a thermomixen.
- előformázom a kenyeret - és pihentetem 15 percet
- egy szakajtót rizsliszttel megszórok (ennek hiányában egy kelesztőtálba helyezzünk egy konyharuhát, és ezt szórjuk meg rizsliszttel)
- végleges formázás a következő lépés (ahogy szeretném, hogy a kenyerem kinézzen - legyen kerek vagy hosszúkás) - és megfordítva szakajtóba helyezem (az a része van felül, ami majd a vaslábasban alulra kerül) - így is még kelesztem 50 percet
- mikor lejár a kelesztés ideje előmelegítem a sütőt 230 fokra- egyben a vaslábast is felmelegítem.
- Amikor jelzett a sütő, hogy 230 fokos, kiveszem a vaslábast (óvatosan mert forró) egy sütőpapírra borítom ki a kelesztett kenyértésztát, egy éles pengével 45°-os szögben megvágom, a vaslábasba helyezem. A tetőt ráteszem a vaslábasra, így mehet be a sütőbe 35 percet.
- Ha megsült a kenyér, rácson hagyom kihűlni.
Finom, nem is veszek én már boltból kenyeret

A családnak még mindig a hagyományos burgonyás kenyér dukál
Nekem pedig ez 


Megjegyzések