Szuvidált Kacsamell

 


A szuvidálás a 70-es évekre vezethető vissza, leginkább a vendéglátóipar kiváltsága volt, hogy ilyen finom ízeket hozzanak elő egy új technológia segítségével, amit sous vide, azaz szuvidálás technikaként ismerünk. A Thermomixnek köszönhetően a konyhánkban is mostmár ez a folyamat beköltözött. 

  • Hozzávalók:
  • Bőrös kacsamell
  • só, bors, borókabogyó,
  • gyümölcs - alma vagy narancs
  • kakukkfű és / vagy rozmaringszál

 

Még szükség lesz: vákumfóliázó gépre, vákumfóliatekercsre, thermomix késburkolatra

 

Elkészítés:

1.    A kacsamell bőrét beirdaljuk, majd hideg serpenyőbe helyezzük és felhevítjük legmagassabb hőfokra. Megvárjuk míg a bőr szép aranybarna lesz, és megfordítjuk. Minden oldalát kissé átpíritjuk majd egy deszkára helyezzük.

Bőrét sózzuk borsozzuk, a húsos felére pedig só bors és borókabogyó (2-3 db) kerül. A húsos felére helyezzük a friss zöldfűszereket is és így vákumfóliába helyezzük majd a gép segítségével vákumot majd fólialezárást viszünk véghez.

2.    A Thermomix üstbe helyezzük a késburkolatot, öntünk bele 1500 g vizet, majd a vízbe egy kis citromlevet (oxidálás elkerülése miatt) és felmelegítjük a vizet 65 fokra. (kb 6-7 perc, 65 fok, 1-es fokozat)

Helyezzük a vízfürdőbe a fóliában lévő kacsamellett - válasszuk ki a szuvid programot majd 1,30 perc / 62 fok on hagyjuk a húst finomra elkészülni.

3.    Felhasználás előtt - melegítsünk a serpenyőben 50- 70 g vajat ezen jól pirítsuk át újra a kacsamellett. 

Tipp: Köretnek használjunk zöld vegyes salátát, gránátalma magokkal és fügés balzsamecetkrémmel locsoljuk meg.

A szuvidált ételeknek különleges ízük van, érdemes kipróbálni, mert ha az ember egyszer rákattan, nem marad el az étkezésekből. Egészséges, finom, és ráadássul ha előre el lehet készíteni, mivel a vákumzacskóban akár 1-3 napig is hűtóben tárolhatjuk felhasználás előtt. 














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal