Szuvidált Kacsamell
A szuvidálás a 70-es évekre vezethető vissza, leginkább a vendéglátóipar kiváltsága volt, hogy ilyen finom ízeket hozzanak elő egy új technológia segítségével, amit sous vide, azaz szuvidálás technikaként ismerünk. A Thermomixnek köszönhetően a konyhánkban is mostmár ez a folyamat beköltözött.
- Hozzávalók:
- Bőrös kacsamell
- só, bors, borókabogyó,
- gyümölcs - alma vagy narancs
- kakukkfű és / vagy rozmaringszál
Még szükség lesz: vákumfóliázó
gépre, vákumfóliatekercsre, thermomix késburkolatra
Elkészítés:
1.
A
kacsamell bőrét beirdaljuk, majd hideg serpenyőbe helyezzük és felhevítjük
legmagassabb hőfokra. Megvárjuk míg a bőr szép aranybarna lesz, és
megfordítjuk. Minden oldalát kissé átpíritjuk majd egy deszkára helyezzük.
Bőrét
sózzuk borsozzuk, a húsos felére pedig só bors és borókabogyó (2-3 db) kerül. A
húsos felére helyezzük a friss zöldfűszereket is és így vákumfóliába helyezzük
majd a gép segítségével vákumot majd fólialezárást viszünk véghez.
2.
A
Thermomix üstbe helyezzük a késburkolatot, öntünk bele 1500 g vizet, majd a
vízbe egy kis citromlevet (oxidálás elkerülése miatt) és felmelegítjük a vizet
65 fokra. (kb 6-7 perc, 65 fok, 1-es fokozat)
Helyezzük
a vízfürdőbe a fóliában lévő kacsamellett - válasszuk ki a szuvid programot
majd 1,30 perc / 62 fok on hagyjuk a húst finomra elkészülni.
3.
Felhasználás
előtt - melegítsünk a serpenyőben 50- 70 g vajat ezen jól pirítsuk át újra a
kacsamellett.
Tipp: Köretnek használjunk zöld
vegyes salátát, gránátalma magokkal és fügés balzsamecetkrémmel locsoljuk meg.
A szuvidált ételeknek
különleges ízük van, érdemes kipróbálni, mert ha az ember egyszer rákattan, nem
marad el az étkezésekből. Egészséges, finom, és ráadássul ha előre el lehet
készíteni, mivel a vákumzacskóban akár 1-3 napig is hűtóben tárolhatjuk
felhasználás előtt.
Megjegyzések