Kapros karalábé & burgonya krémleves

Miért legyen a tányérunkon karalábé? Mert egészségvédő hatásai vannak, C-vitamin tartalma a citrusokét is felülmúlja, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, ezek közül a C-vitamin és az E-vitamin mellett a mangán, a glükozinolátok, az izotiocianátok és a polifenolok (különösen a flavonoid antocianinok, illetve a karotinoidok) érdemelnek említést. Ha többet szeretnél erről olvasni, megteheted itt

És nem utolsó sorban, azért is mert finom!

Ezt a krémlevest saját recept szerint készítettem.

Hozzávalók:
- 80 g hagyma
- 20 g olívaolaj
- 400 g karalábé (kb 2 db)
- 400 g burgonya (kb 3 közepes)
- egy marék aprított friss kapor
- 1 húsleves kocka (vagy thermomixes vegetakrém)
- só, bors
- 50 g főzőtejszín (Aldisat szeretem)

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk, negyedeljük és az üstbe tesszük. Hozzámérjük az olívaolajat, majd 5 mp / 5 fokozaton aprítjuk. A spatula segítségével a felverődött hagymadarabokat az edény aljára toljuk majd 3 perc / 100 fok / 1es fokozaton megdínszteljük
2. Addig meghámozzuk a burgonyát és karalábét, majd 2-3 cm kockákra vágjuk. A keverőedénybe helyezzük - felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beledobunk egy leveskockát, fűszerezzük 1 kiskanál sóval és 30 perc / 100 fok/ 1-es fokozaton puhára főzzük. 
3. Turmixoljuk 1 perc / 6-10 fokozaton - folyamatosan növelve a sebességet.
4. Végén hozzáöntjük a főzőtejszínt, az aprított kaprott, borsot és 10 mp / 4 es fokozaton összekeverjük a levessel. Ha szükséges még fűszerezzük ízlés szerint.
5. Tálaláskor egy kis tejszínnel és egy kis olivaolajjal cseppek formájában díszitjük.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Créme Brulée a'la Tündi

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)