Banános tekercs


 

 

Ezt a receptet még 2001-ben írtam le egy kedves barátnőm receptes füzetéből, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. 

Már épp ideje volt átírni Thermomixre, ami még krémesebbé és könnyebben elkészíthetővé tette ezt a remek süteményt!

 

Hozzávalók:

6 tojás

120 g porcukor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

36 g kakaó, 1 kanál liszt

csipet só

szilikon tepsi vagy sütőpapír & tepsi

 

A töltelékhez:

200 g vaj

1 tojás

2 evőkanál liszt

200 ml tej

100 g porcukor

10 g kakaó

1 kávéskanál vanília esszencia (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

2 banán, egy kis citromlé

Elkészítés:

1.    120 g cukrot a keverőedénybe teszünk majd 10mp/10 fokozaton porcukrot darálunk. (Az üst legyen száraz)

2.    A cukorhoz teszünk 6 tojássárgát, amennyiben van 2 üst a tojásfehérjéket egyből a második üstbe helyezhetjük) majd 5mp/4 fokozaton keverjük. Feltesszük a pillangót majd 20 mp /3,5 fokozaton habosítjuk.

3.    A tojássárgához teszünk 1 púpos EK lisztet, és 36 g kakaót (ha csomós akkor szitáljuk át) és 1 mokkáskanál szódabikarbónát. A pillangóval 10mp/3,5 fokozaton keverjük

4.   Kiöntjük egy tálba, a keverőedényt és pillangót elmossuk és szárazra töröljük, (ezt a lépés csak akkor szükséges ha nincs 2 üst.) Visszahelyezzük a pillangót. 

5.     Beleöntjük a 6 tojásfehérjét egy csipet sóval 3p / 3,5 fokozaton felverjük.

6.    A tojásfehérjére öntjük a tojássárga keveréket spatulával átkeverjük óvatosan majd 30mp/2 fokozaton még a thermomix is segít elkeverni.

7.    A sütőt 50 fokra előmelegítjük.

8.    Egy szilikon lapra (30cm x 35cm) (vagy sűtőpapírral kibélelt tepsire) öntjük a tészta keveréket. (A keverőedényt elmossuk)

9.    5 percig sütjük 50 fokon majd 20 percet 150 fokon.

1   Amikor kivesszük a sütőből feltekerjük még melegen mint egy tekercset a rövidebb végétől és hagyjuk kihűlni.

 

Krém:

1.    A keverőedénybe teszünk 1 egész tojást, 2 EK lisztet, és 200 ml tejet. 5 mp/4 fokozaton elkeverjük majd kiválasztjuk a Sűrítés programot ami 10 perc alatt krémet főz. A krémet kiöntünk egy tálba és hűtjük.

2.    A keverőedényt elmossuk és szárazra töröljük.

3.    100 g cukrot 10mp/10es fokozaton porcukrot darálunk

4.    Feltesszük a pillangót.

5.    200 g szobahőmérsékletű vajat adunk a porcukorhoz és 20mp/3,5 fokozaton habosra keverjük.

6.    Hozzáöntjük a kihűlt lisztes keveréket majd újra 20 mp/3,5 fokozaton elkeverjük. (Pillangóval)

7.    Felét a krémnek kiszedjük egy tálba és öntünk hozzá 1 kávéskanál vanilia aromát. Spatulával elkeverjük

8.    Az üstben maradt krém feléhez adunk 10 g kakaót majd 10mp/3,5 fokozaton elkeverjük. (Pillangóval)

9.    2 kisebb banán héját eltávolítjuk, kezünkbe öntünk egy kevés citromlevet és a banánt átmossuk, hogy később se feketedjen be.

 

      Összeállítás:

A kihűlt tésztalapot kitekerjük és a hozzánk közelebb álló részre a kakaókrémet tesszük egész a tésztalap közepéig. A másik felére pedig a vajaskrémet. A kakaókrémes végébe helyezzük a banánokat és óvatosan feltekerjük. (úgy kell a krémet kenni, hogyha felvágjuk, akkor mindkét krém legyen látható mindegyik szeletben)

Egy éjszakára hűtőbe tesszük,

Éles késsel szeleteljük 

Ünnepi süteménynek is bevált! 

Jó étvágyat!

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal