Banános tekercs
Ezt a receptet még 2001-ben írtam le
egy kedves barátnőm receptes füzetéből, azóta is nagyon sokszor
elkészítettem.
Már épp ideje volt átírni Thermomixre,
ami még krémesebbé és könnyebben elkészíthetővé tette ezt a remek süteményt!
Hozzávalók:
6 tojás
120 g porcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
36 g kakaó, 1 kanál liszt
csipet só
szilikon tepsi vagy sütőpapír & tepsi
A töltelékhez:
200 g vaj
1 tojás
2 evőkanál liszt
200 ml tej
100 g porcukor
10 g kakaó
1 kávéskanál vanília esszencia (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
2 banán, egy kis citromlé
Elkészítés:
1. 120 g cukrot a
keverőedénybe teszünk majd 10mp/10 fokozaton porcukrot darálunk. (Az üst legyen
száraz)
2. A cukorhoz teszünk 6
tojássárgát, amennyiben
van 2 üst a tojásfehérjéket egyből a második üstbe helyezhetjük) majd
5mp/4 fokozaton keverjük. Feltesszük a pillangót majd 20 mp /3,5 fokozaton
habosítjuk.
3. A tojássárgához
teszünk 1 púpos EK lisztet, és 36 g kakaót (ha csomós akkor szitáljuk át) és 1
mokkáskanál szódabikarbónát. A pillangóval 10mp/3,5 fokozaton keverjük
4. Kiöntjük egy tálba, a
keverőedényt és pillangót elmossuk és szárazra töröljük, (ezt a lépés csak
akkor szükséges ha nincs 2 üst.) Visszahelyezzük a pillangót.
5. Beleöntjük a 6
tojásfehérjét egy csipet sóval 3p / 3,5 fokozaton felverjük.
6. A tojásfehérjére
öntjük a tojássárga keveréket spatulával átkeverjük óvatosan majd 30mp/2
fokozaton még a thermomix is segít elkeverni.
7. A sütőt 50 fokra
előmelegítjük.
8. Egy szilikon lapra
(30cm x 35cm) (vagy sűtőpapírral kibélelt tepsire) öntjük a tészta keveréket.
(A keverőedényt elmossuk)
9. 5 percig sütjük 50
fokon majd 20 percet 150 fokon.
1 Amikor kivesszük a
sütőből feltekerjük még melegen mint egy tekercset a rövidebb végétől és
hagyjuk kihűlni.
Krém:
1. A keverőedénybe
teszünk 1 egész tojást, 2 EK lisztet, és 200 ml tejet. 5 mp/4 fokozaton
elkeverjük majd kiválasztjuk a Sűrítés programot ami 10 perc alatt krémet főz.
A krémet kiöntünk egy tálba és hűtjük.
2. A keverőedényt
elmossuk és szárazra töröljük.
3. 100 g cukrot
10mp/10es fokozaton porcukrot darálunk
4. Feltesszük a
pillangót.
5. 200 g
szobahőmérsékletű vajat adunk a porcukorhoz és 20mp/3,5 fokozaton habosra
keverjük.
6. Hozzáöntjük a kihűlt
lisztes keveréket majd újra 20 mp/3,5 fokozaton elkeverjük. (Pillangóval)
7. Felét a krémnek
kiszedjük egy tálba és öntünk hozzá 1 kávéskanál vanilia aromát. Spatulával
elkeverjük
8. Az üstben maradt krém
feléhez adunk 10 g kakaót majd 10mp/3,5 fokozaton elkeverjük. (Pillangóval)
9. 2 kisebb banán héját
eltávolítjuk, kezünkbe öntünk egy kevés citromlevet és a banánt átmossuk, hogy
később se feketedjen be.
Összeállítás:
A kihűlt tésztalapot
kitekerjük és a hozzánk közelebb álló részre a kakaókrémet tesszük egész a
tésztalap közepéig. A másik felére pedig a vajaskrémet. A kakaókrémes végébe
helyezzük a banánokat és óvatosan feltekerjük. (úgy kell a krémet kenni, hogyha
felvágjuk, akkor mindkét krém legyen látható mindegyik szeletben)
Egy éjszakára hűtőbe
tesszük,
Éles késsel
szeleteljük
Ünnepi süteménynek is
bevált!
Jó étvágyat!
Megjegyzések