Sárgatúró - húsvéti ínyencség
Hajdúságban nem hiányozhat a húsvéti asztalról a Sárgatúró.
Húsvét előtt ha a patikában kérek gézlapot, akkor már azt kérdezik hogy 10 vagy 20 tojásos Sárgatúró lesz ?
Hozzávalók:
• 10 tojás
• 1 l tej
• 1 csipet só
• 10 g vaniliás cukor
• 4 ek cukor
• 1 marék szultána mazsola
• 50X80 gézlap
1. Helyezzük fel a lepkét
10 tojást feltörtünk és beletesszük a gépbe. 1 csipet sóval felverjük: 1 perc /4 fokozat - on
Vegyük ki a lepkét. Öntsük a felvert tojásokat egy edénybe és tegyük félre. Öblitsük ki az üstöt.
2. Öntsünk 1 l tejet és főzzük fel 6 perc/98 fok 2es fokozaton
Úgy látjuk, hogy felfőtt, hogy a tetőn kezd a tejhab látszani.
3. Tegyük a tejbe a cukrot, vaniliás cukrot és mazsolát. Állitsuk be a gépet 10 perc/120 fok/ 2es fokozat visszaforgatóval, mérőkupak nélkül.
A tetőn keresztük öntsük bele a félretett felvert tojáskeveréket majd tegyük a tetőre a párolókosarat.
A tojás a hő hatására kicsapódik – ettől lesz túrós állaga.
4. Közben egy 50X80cm gézt tegyünk egy kisebb tálra.
Egy nagy szűrő segítségével a túrót leszűrjük és a gézre tesszük. A gézt összekötjük, fellógatjuk, és legalább 5 órán keresztük hagyjuk, hogy kicsöpögjön a túró leve.
Jó étvágyat!
Megjegyzések