Diplomata torta
Gyerekkorom egyik kedvenc tortája: Diplomata torta
emlékszem 18 éves szülinapi tortám ez volt (házilag elkészítve)

Recept:
Diplomata torta:
Piskóta tésztához:
• 3 tojás + 90 g cukor + 90 g liszt + 1 mokkáskanál sütőpor + 1 kk vanilia cukor +24 cm kerek tortaforma
Krémhez:
• 6 tojás (szétválasztva a tojássárgája és fehérje)
• 120 g cukor – a tojássárgájához, előre kimérjük félretesszük
• 150 g cukor a tojásfehérjéhez, előre kimérjük félretetsszük
• 25 g zselatin por (pl Horváth Rozi)
• 70 g tej
• 1 mokkáskanál Vanília aroma (dr Oetker)
• 50 g kandírozott narancshéj (Aldiban találtam)
• 50 g mazsola
• 50 g aprított ananász
• 1 l tejszín (200ml X5 doboz. Pilos – Lidl) - 600 ml a krémhez – 400 ml a tetejére és oldalakra
• 4 cs. Habfixáló (4x8 g / cs)
• Egy nagy csomag babapiskóta
Elkészítés:
Piskóta:
•
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra
• Száraz, zsírtalanított üstbe tegyünk 3 tojásfehérjét, egy csipet sót és 4 perc /3,5 fokozaton verjük fel
• Állítsuk a TMet 3 perc / 3,5 fokozatra és fokozatosan adjuk hozzá a 90 g cukrot
• Adjuk hozzá a tojássárgákat és állítsuk 1 perc/ 3,5 fokozat
• A lisztet szitáljuk át és öntsük rá 2 részben a tojáshabunkra – majd fentről lefele mozdulattal keverjük el míg eltűnnek a száraz lisztcsomók
• Egy 24 cm levehető kerek forma aljára tegyünk sütőpapírt, erre ráöntjük a piskóta tésztánkat – és 15 perc alatt 180 fokon megsütjük (előmelegített sütőben). Hagyjuk a formában kihűlni.
Diplomata krém:
• 200 ml vízbe öntünk 25 g zselatinport – kb 20 percet áztatjuk
Elkészítjük a krémet, ami alapból gőz felett kellene kavargatni, de ezért is jó a thermomix mert nem kell félnem, hogy kicsapódik, és akkor kuka lesz. Ha követjük a következő lépéseket, jól fog sikerülni ez a kipróbált recept.
1. 6 tojássárga + 120 g cukor – 10 perc / 85°/ 3 fokozat
2. Hozzáadunk 70 g tejet – 1 perc /2 fokozat
3. Átkavarjuk a beáztatott zselatint és beleöntjük az üstbe – 3 perc / 3 fokozat
4. Kiöntjük egy nagy tálba (én 5 l tálat használtam) és hagyjuk kihűlni (nem kell hűtőbe tenni)
5. Mossuk ki az üstöt, töröljük szárazra és helyezzük fel a pillangót
6. 6 tojásfehérjét egy csipet sóval felverünk 3 perc / 3,5 fokozaton
7. Levesszük a kupakot, beállítjuk a TM et 4 perc / 60° / 3,5 fokozatra, és egy kanál segítségével hozzáadagoljuk a 150 g cukrot
8. Ezt is kitesszük egy tálba és hagyjuk míg kihűl.
9. Jöhet a 600 ml tejszín + 2 tasak habfixáló. Használhatjuk a receptárban a tejszín felverésének folyamatát, én sajnos nem voltam vele megelégedve így előkerült a kézimixer.
10. Készítsük elő a mazsolát, ananászdarabkákat (1 cm vágva) és kandírozott narancshéjat
Összeállítás:
- 3 tálban van: 1ben a tojássárgás krém, 1ben a tojásfehérje krém, 1ben a felvert tejszínünk
- A tojáskrémbe kezdjük bedolgozni a többi hozzávalókat (én kézimixert használtam) a következőképpen: egy kanál tojásfehérjét + egy kanál tejszínt így folytassuk míg el nem fogy. (A tojásfehérjéknél, ha marad az alján folyadék azt ne tegyük bele.)
- Óvatosan forgassuk a krémbe a mazsolát, kandírozott narancshéját és ananászdarabkákat.
- A kihűlt piskótánkat vágjuk ketté egy éles kés segítségével és az egyik részét tegyük a tortaformánk aljára.
- Öntsük rá a diplomata krémet és a tetejére tegyük rá a piskótánk második felét.
- Egy alufóliával fedjük le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára
- Másnap verjük fel a megmarad 400 ml tejszínhabot 2 tasak habfixálóval
- Szabadítsuk ki a tortát a formából, tegyük egy nagy tálcára.
- A felvert tejszínt egyenletesen kenjük az oldalakra, ami megmaradt az pedig a tetejére kerül. Használjunk habzsákot a jobb eredményért.
- A babapiskótákat illesszük a torta oldalára és díszítsük a tortát tejszínhabrózsákkal, kandírozott narancshéjjal, narancsdarabokkal tetszés szerint.
Megjegyzések