Csokoládés gőzgombóc, meggyszósszal
HOZZÁVALÓK
Tésztához:
• 120 g tej
• 30 g kristálycukor
• 20 g vaj
• ½ kocka friss élesztő (20 g)
• 280 g liszt
• ¼ tk só
• 1 db tojás
• 16 kocka csokoládé (sütésálló)
• 500 g víz a meggyszószhoz:
Meggyszószhoz:
• 1 üveg meggybefőtt (710 g) vagy friss magozott megy
• 15 g étkezési keményítő
• 20-30 g cukor
• tetejére egy kis darált mák és porcukor a szóráshoz
ELKÉSZÍTÉS
1. Tegyük a tejet, a cukrot, a vajat, az élesztőt a keverőedénybe, és melegítsük 3 p/37oC/2-es fokozaton.
2. Adjuj hozzá a lisztet, a tojást, a sót és dagassza 3 p/ fokozaton.
3. Az így kapott tésztából formázzunk 16 golyót (kb. diónyi méretűeket), lapítsuk ki őket és tegyünk mindegyik közepére egy-egy darab csokit. Ezután formázzunk gombócokat belőlük a csokikat jól körbe takargatva, és rakjuk a kivajazott Varomába. Meleg helyen hagyjuj kelni kb. 30 percen keresztül.
4. Öntsük a vizet a keverőedénybe, a Varomát tegyük a helyére és pároljuk a gombócokat 20 p/Varoma/1-es fokozaton. Ezt követően tegyük félre a gombócokat és öntsük ki a vizet, hogy a mártást elkészíthessük.
5. Tegyük a meggybefőttet a levével együtt a keverőedénybe, majd tegyük bele a keményítőt és a cukrot és keverjük 15 mp/8-as fokozaton, majd főzzük 8 p/100 oC/2-es fokozaton, amíg forrni nem kezd.
6. Mialatt a meggyszósz készül, helyezzük vissza a Varomát a gombócokkal együtt a keverőedény tetejére, hogy a gombócok melegek maradjanak!
7. Tálaljuk a csokival megtöltött gőzgombócokat a meleg meggyszósszal. Szórjuk meg a tetejét darált mákkal és porcukorral
TIPPEK ÉS TANÁCSOK Javasoljuk, hogy a meggyet a főzés előtt nézzük át, hogy nem maradte benne mag. Amennyiben marad mag a meggyben, keverés közben hallani fogjuk a kopogását az üstben. Ebben az esetben állítsuk le a készüléket és vegyük ki a magot, majd folytassa a folyamatot.
Megjegyzések