Csokoládés gőzgombóc, meggyszósszal

Gőzgombócot előszőr Ausztriában ettem, és nagyon ízlett. Tök jó, hogy a Varoma használatával mostmár itthon is pofon egyszerű ez elkészítése. A hagyományos germknödel szilvalekváros és vaniliasódoval tálalják. Ebben van egy kis csavar, ez csokis és meggyszósszal van tálalva, mindkettőt nagyon szeretem a gyerekeim ez utóbbit jobban.

HOZZÁVALÓK 

Tésztához:

 • 120 g tej

 • 30 g kristálycukor

 • 20 g vaj 

 • ½ kocka friss élesztő (20 g)

 • 280 g liszt

 • ¼ tk só

• 1 db tojás

 • 16 kocka csokoládé (sütésálló)

 • 500 g víz a meggyszószhoz:

Meggyszószhoz:

 • 1 üveg meggybefőtt (710 g) vagy friss magozott megy

 • 15 g étkezési keményítő

 • 20-30 g cukor

 • tetejére egy kis darált mák és porcukor a szóráshoz


ELKÉSZÍTÉS

1. Tegyük a tejet, a cukrot, a vajat, az élesztőt a keverőedénybe, és melegítsük 3 p/37oC/2-es fokozaton.

 2. Adjuj hozzá a lisztet, a tojást, a sót és dagassza 3 p/ fokozaton.

 3. Az így kapott tésztából formázzunk 16 golyót (kb. diónyi méretűeket), lapítsuk ki őket és tegyünk mindegyik közepére egy-egy darab csokit. Ezután formázzunk gombócokat belőlük a csokikat jól körbe takargatva, és rakjuk a kivajazott Varomába. Meleg helyen hagyjuj kelni kb. 30 percen keresztül.

 4. Öntsük a vizet a keverőedénybe, a Varomát tegyük a helyére és pároljuk a gombócokat 20 p/Varoma/1-es fokozaton. Ezt követően tegyük félre a gombócokat és öntsük ki a vizet, hogy a mártást elkészíthessük.

 5. Tegyük a meggybefőttet a levével együtt a keverőedénybe, majd tegyük bele a keményítőt és a cukrot és keverjük 15 mp/8-as fokozaton, majd főzzük 8 p/100 oC/2-es fokozaton, amíg forrni nem kezd.

 6. Mialatt a meggyszósz készül, helyezzük vissza a Varomát a gombócokkal együtt a keverőedény tetejére, hogy a gombócok melegek maradjanak!

 7. Tálaljuk a csokival megtöltött gőzgombócokat a meleg meggyszósszal. Szórjuk meg a tetejét darált mákkal és porcukorral

TIPPEK ÉS TANÁCSOK Javasoljuk, hogy a meggyet a főzés előtt nézzük át, hogy nem maradte benne mag. Amennyiben marad mag a meggyben, keverés közben hallani fogjuk a kopogását az üstben. Ebben az esetben állítsuk le a készüléket és vegyük ki a magot, majd folytassa a folyamatot. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal