Fonott kalács



Ha Húsvét, akkor fonott kalács :) Legtöbben 2 dologtól tartanak, nem kel meg a tészta, illetve nem tudnak fonni :) Megjegyzem nem a tészta kelési folyamatával adódik a gond, hanem annak dagasztásával. Mivel a thermomix csillagos 5-öst érdemel a dagasztás területén, a kelesztés sem jelenthet gondot. Bátran hozzá kell állni, nagyon sikere lesz - garantálom! Ami a formázást illeti itt egy kis segítség videóban: 

Fonott kalács formázása - (7perc 30 másodperctől)

HOZZÁVALÓK

·      300 g tej

·      50 g vaj

·      20 g friss élesztő, morzsolva vagy 2

·      tk szárított élesztő (8 g)

·      20 - 60 g kristálycukor

·      550 g liszt

·      1 1⁄2 csapott ek só

·      1 tojás, enyhén felverve, a tetejére

 

ELKÉSZÍTÉS

1. Vékonyan vajazzon ki egy nagy tálat, és tegye félre. Tegye a tejet,

a vajat, az élesztőt, a keverőedénybe, és melegítse 3p/37oC/2-es

fokozaton.

2. Adja hozzá a kenyérlisztet és a sót, és dagassza 3p/ . Tegye a

tésztát az előkészített tálba, takarja le folpackkal vagy nedves

konyharuhával, és meleg helyen hagyja duplájára kelni (kb. 1 óra).

3. Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral, és tegye félre. Ossza el a tésztát

3 darabra, és formázzon belőlük rudakat (kb. 45 cm). Nyomja össze

a 3 rúd egyik végét, fonja be a szárakat, mint a copfot, és nyomja

össze a másik végüket is. Tegye a fonatot az előkészített tepsire,

takarja le folpackkal vagy nedves konyharuhával, és hagyja ismét

kelni meleg helyen duplájára kelni (kb. 30 perc). Eközben melegítse

elő a sütőt 180°C-ra.

4. Kenje meg a felvert tojással, és süsse 25-30 percig (180°C), vagy

amíg aranybarna lesz. Hagyja hűtőrácson kihűlni szeletelés előtt.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal