Fonott kalács
Ha Húsvét, akkor fonott kalács :) Legtöbben 2 dologtól tartanak, nem kel meg a tészta, illetve nem tudnak fonni :) Megjegyzem nem a tészta kelési folyamatával adódik a gond, hanem annak dagasztásával. Mivel a thermomix csillagos 5-öst érdemel a dagasztás területén, a kelesztés sem jelenthet gondot. Bátran hozzá kell állni, nagyon sikere lesz - garantálom! Ami a formázást illeti itt egy kis segítség videóban:
Fonott kalács formázása - (7perc 30 másodperctől)
HOZZÁVALÓK
· 300 g tej
· 50 g vaj
· 20 g friss élesztő, morzsolva vagy 2
· tk szárított élesztő (8 g)
· 20 - 60 g kristálycukor
· 550 g liszt
· 1 1⁄2 csapott ek só
· 1 tojás, enyhén felverve, a tetejére
ELKÉSZÍTÉS
1. Vékonyan vajazzon ki egy nagy tálat, és tegye félre. Tegye a tejet,
a vajat, az élesztőt, a keverőedénybe, és melegítse 3p/37oC/2-es
fokozaton.
2. Adja hozzá a kenyérlisztet és a sót, és dagassza 3p/ . Tegye a
tésztát az előkészített tálba, takarja le folpackkal vagy nedves
konyharuhával, és meleg helyen hagyja duplájára kelni (kb. 1 óra).
3. Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral, és tegye félre. Ossza el a tésztát
3 darabra, és formázzon belőlük rudakat (kb. 45 cm). Nyomja össze
a 3 rúd egyik végét, fonja be a szárakat, mint a copfot, és nyomja
össze a másik végüket is. Tegye a fonatot az előkészített tepsire,
takarja le folpackkal vagy nedves konyharuhával, és hagyja ismét
kelni meleg helyen duplájára kelni (kb. 30 perc). Eközben melegítse
elő a sütőt 180°C-ra.
4. Kenje meg a felvert tojással, és süsse 25-30 percig (180°C), vagy
amíg aranybarna lesz. Hagyja hűtőrácson kihűlni szeletelés előtt.
Jó étvágyat!
Megjegyzések