Zöldfűszeres pite


Leginkább ünnepekkor szoktam ezt készíteni, igazán finom kenyér féle :)

HOZZÁVALÓK

Fűszeres vaj:

·      60-80 g hagyma félbe vágva

·      1 gerezd fokhagyma

·      10 g friss petrezselyem, csak levelek

·      10 g friss bazsalikom, csak levelek

·      60 g vaj, puha, darabokra vágva

·      1⁄2-1 tk só

Pite tészta:

·      600 g liszt, plusz a gyúráshoz

·      300 g langyos víz

·      40 g friss élesztő

·      1⁄2 tk cukor

·      1 1⁄2-2 tk só

·      50 g olaj

·      vaj a forma kikenéséhez


ELKÉSZÍTÉS

Vaj

1. Tegye a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet és a

bazsalikomot a keverőedénybe, és aprítsa 8mp/5-ös

fokozaton. A spatula segítségével kaparja le a

hozzávalókat a keverőedény oldaláról.

2. Adja hozzá vajat és a sót, és turmixolja 15mp/6-os

fokozaton. Tegye át egy másik edénybe, és tegye félre.

Pite

3. Tegye a lisztet, a vizet, az élesztőt, a cukrot, a sót és azt

olajat a keverőedénybe és dagassza 3p/ fokozaton.

Tegye a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsa téglalap

alakúra (30 x 40 cm).

4. Kenje ki a tortaformát (Ø 26 cm,) vajjal és tegye félre. A

kinyújtott tésztát kenje meg a fűszeresvajjal és kb. 5 cm

széles csíkokra vágja. Hajtsa össze az csíkokat harmonika

szerűen, és helyezze egyenként a kiolajozott tortaformába

formába (Ø 26 cm). Langyos helyen min. 10 percig

kelesztjük, ezalatt a sütőt 200°C-ra melegítse elő.

5. Helyezze a tortaformát egy tepsire és süsse 25-30 percig

(200°C). A fűszervajas kenyeret kihűlés után tálalja.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal