Zöldfűszeres pite
Leginkább ünnepekkor szoktam ezt készíteni, igazán finom kenyér féle :)
HOZZÁVALÓK· 60-80 g
hagyma félbe vágva
· 1 gerezd
fokhagyma
· 10 g friss
petrezselyem, csak levelek
· 10 g friss
bazsalikom, csak levelek
· 60 g vaj,
puha, darabokra vágva
· 1⁄2-1 tk só
Pite tészta:
· 600 g
liszt, plusz a gyúráshoz
· 300 g
langyos víz
· 40 g friss
élesztő
· 1⁄2 tk
cukor
· 1 1⁄2-2 tk
só
· 50 g olaj
· vaj a forma
kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS
Vaj
1. Tegye a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet és a
bazsalikomot a keverőedénybe, és aprítsa 8mp/5-ös
fokozaton. A spatula segítségével kaparja le a
hozzávalókat a keverőedény oldaláról.
2. Adja hozzá vajat és a sót, és turmixolja 15mp/6-os
fokozaton. Tegye át egy másik edénybe, és tegye félre.
Pite
3. Tegye a lisztet, a vizet, az élesztőt, a cukrot, a sót és azt
olajat a keverőedénybe és dagassza 3p/ fokozaton.
Tegye a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsa téglalap
alakúra (30 x 40 cm).
4. Kenje ki a tortaformát (Ø 26 cm,) vajjal és tegye félre. A
kinyújtott tésztát kenje meg a fűszeresvajjal és kb. 5 cm
széles csíkokra vágja. Hajtsa össze az csíkokat harmonika
szerűen, és helyezze egyenként a kiolajozott tortaformába
formába (Ø 26 cm). Langyos helyen min. 10 percig
kelesztjük, ezalatt a sütőt 200°C-ra melegítse elő.
5. Helyezze a tortaformát egy tepsire és süsse 25-30 percig
(200°C). A fűszervajas kenyeret kihűlés után tálalja.
Megjegyzések