Hamburgi fahéjas tekercs 🥐
A leglustább péksütemény, amit eddig készítettem - nagyon sokat szeret pihenni



Hozzávalók:
200 g vaj, 500 g finomliszt, 1 tk só, 1 EK cukor, 150 g hideg víz, 150 g hideg tej, 1 tojás, 20 g friss élesztő.
Töltelékhez: 50 g puha vaj, 100 g barna cukor, 2 TK fahéj.
Elkészítés:
200 g vajat a fagyasztóba helyezünk
A lisztet, sót és cukrot tegyük az üstbe majd 6 mp/ 7es fokozat
Jöhet a víz, tej, tojás, és tetejére morzsoljuk az élesztőt majd Dagasztás funkciót 4 percre állítjuk.
Enyhén lisztezett kelesztőtálba helyezzük a megdagasztott tésztát, lefedjük és 40 percre hűtőbe tesszük pihenni.
Ha lejárt a 40 perc - vékonyan lisztezett nyújtólapon 40X60as téglalapot nyújtunk. Nagyobb lyukú reszelőn a fagyasztóból lévő vajat ráreszeljük a kinyújtott tésztánkra. Szemmértékkel 3 részre osztjuk, a jobb harmadot a középsőre hajtujuk, a balharmadot pedig ráfordítjuk. Továbbá a felső harmadot középre, majd rá az alsó harmadot. Ezt könyvhajtogatásnak nevezzük. Amikor végeztünk a hajtogatással visszatesszük a kelesztő tálba a tésztánkat és lefedve hűtőben újabb 30 percet pihentetjük.
A tészát úra enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 60x40 téglalapra, ismételjük a könyvhajtogatást. Már nem tesszük hűtőbe de ráborítjuk a kelesztő tálat - és hagyjuk még 20 percet pihenni,
Újra kinyújtuk 40X60 téglalapra, teáskanál segítségével kis vaj gombocokat helyezünk rá addig mig az 50 g vaj el nem fogy. Egyenletesen rászórjuk a fahéjas barnacukrot, és feltekerjük a tésztát mint a bejglit. Éles késsel 4 cm -ként felszeleteljük - (én most egyenesen vágtam de lehet trapéz vágást is végezni) - majd egy vékony fakanál nyelével enyhén a közepén lenyomjuk. Egy fóliával letakarva még 20 percig kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tekercsek tetejét egy felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (alsó- felső) 20 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
PS: ezt a tésztát lehet croissant elkészítéséhez is használni - ekkor csak 50 g vaj mint töltelék, és tetejére reszelt sajt jöhet - és a feltekeréséhz croissant technikát használjunk
Megjegyzések