Túrós Batyú - Tündi módra
Ezt a receptet már 2008 óta használom, épp ideje volt Thermomixre is átírni 😊
Hozzávalók:
Tésztához:
·
300ml tej
·
20g friss élesztő
·
1 csipet só
·
2 EK cukor
·
2 tojássárga
·
500 g finomliszt
·
75g vaj
Töltelékhez:
·
500 g tehéntúró
·
1 EK tejföl
·
1 EK kenyérmorzsa
·
1 egész tojás
·
6 EK cukor,
·
1 cs vaniliacukor
·
1 citrom vagy narancs reszelthéja
·
60 g aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)
Elkészítés:
1. 300
ml tejet és 20 g élesztőt helyezzünk az üstbe majd 3 perc/37 fok/2es fokozaton
melegítjük.
2. Jöhet
a többi hozzávaló: 500 g liszt, 2 tojássárga, 2 EK cukor, csipet só, 75 szobahőmérsékletű
vaj. Kiválasztjuk: 4 perc / Dagasztó programot. A tésztát áthelyezzük egy
kelesztő tálba és 30 percig kelesztjük, vagy míg dupljájára nem nő. A TM
időzítőt szoktam ilyenkor beállítni 😊
3. Az
üstöt elmossuk, szárazra töröljük és a töltelék hozzávalóit bele helyezzük (kivéve
a vörösáfonyát), 500 g tehéntúró, 1 EK tejföl, 1 EK kenyérmorzsa, 1 egész
tojás, 6 EK cukor, 1 csomag vaniliacukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja. 20
mp/ 4 fokozaton összekeverjük. Egy tálba kiszedjük és belekavarjuk a
vörösáfonyát is. Felhasználásig hűtőben pihentetjük.
4. Ha lejárt a 30 perc, a megkelt tésztát egy vékonyan lisztezett nyújtólapra borítjuk és 40x50 cm re kinyújtuk, majd 10x10 cm es kokcára felvágjuk egy derelyevágó segítségével. Minden kocka közepére teszünk egy EK túrótölteléket.
A sarkokat összefogjuk a töltelék fölött és csavarunk rajta majd a közepébe nyomunk egy aszalt vörösáfonya darabot. Összesen 24 darab túrósbatyúnak kell Lennie.
5. 2
darab szilkonformára (ennek hiányában 2 darab sütőpapírral kibélelt tepsibe)
helyezzük a batyúkat – kb 3 cm-re egymástól. Kiválasztjuk a sütőnkön a kelesztő
programot és 15 percig 40 fokon kelesztjük (Ha nincs ilyen lehetőség, akkor egy
konyharuhával lefedjük és kb 30 percig kelesztjük)
6. 15
perc lejártával kivesszük a batyukat, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amíg
felmelegszik, a megmaradt tojásfehérjét használjuk fel – megkenjük vele a túrósbatyukat.
7. 180
fokon 20 percig sütjük
8. Langyosra
hűlve, megszórjuk a finom péksütit porcukorral és máris tálalhatjuk
Jó étvágyat!
Megjegyzések