Túrós Batyú - Tündi módra






Ezt a receptet már 2008 óta használom, épp ideje volt Thermomixre is átírni 😊 
Finom puha tésztája van és a túrótöltelék mindig kedvenc marad.

Hozzávalók:

Tésztához:

·       300ml tej

·       20g friss élesztő

·       1 csipet só

·       2 EK cukor

·       2 tojássárga

·       500 g finomliszt

·       75g vaj

 

Töltelékhez:

·       500 g tehéntúró

·       1 EK tejföl

·       1 EK kenyérmorzsa

·       1 egész tojás

·       6 EK cukor,

·       1 cs vaniliacukor

·       1 citrom vagy narancs reszelthéja

·       60 g aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)

 

Elkészítés:

1.       300 ml tejet és 20 g élesztőt helyezzünk az üstbe majd 3 perc/37 fok/2es fokozaton melegítjük.

2.       Jöhet a többi hozzávaló: 500 g liszt, 2 tojássárga, 2 EK cukor, csipet só, 75 szobahőmérsékletű vaj. Kiválasztjuk: 4 perc / Dagasztó programot. A tésztát áthelyezzük egy kelesztő tálba és 30 percig kelesztjük, vagy míg dupljájára nem nő. A TM időzítőt szoktam ilyenkor beállítni 😊

3.       Az üstöt elmossuk, szárazra töröljük és a töltelék hozzávalóit bele helyezzük (kivéve a vörösáfonyát), 500 g tehéntúró, 1 EK tejföl, 1 EK kenyérmorzsa, 1 egész tojás, 6 EK cukor, 1 csomag vaniliacukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja. 20 mp/ 4 fokozaton összekeverjük. Egy tálba kiszedjük és belekavarjuk a vörösáfonyát is. Felhasználásig hűtőben pihentetjük.

4.       Ha lejárt a 30 perc, a megkelt tésztát egy vékonyan lisztezett nyújtólapra borítjuk és 40x50 cm re kinyújtuk, majd 10x10 cm es kokcára felvágjuk egy derelyevágó segítségével. Minden kocka közepére teszünk egy EK túrótölteléket. 

A sarkokat összefogjuk a töltelék fölött és csavarunk rajta majd a közepébe nyomunk egy aszalt vörösáfonya darabot. Összesen 24 darab túrósbatyúnak kell Lennie.

5.       2 darab szilkonformára (ennek hiányában 2 darab sütőpapírral kibélelt tepsibe) helyezzük a batyúkat – kb 3 cm-re egymástól. Kiválasztjuk a sütőnkön a kelesztő programot és 15 percig 40 fokon kelesztjük (Ha nincs ilyen lehetőség, akkor egy konyharuhával lefedjük és kb 30 percig kelesztjük)

6.       15 perc lejártával kivesszük a batyukat, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amíg felmelegszik, a megmaradt tojásfehérjét használjuk fel – megkenjük vele a túrósbatyukat.

7.       180 fokon 20 percig sütjük

8.       Langyosra hűlve, megszórjuk a finom péksütit porcukorral és máris tálalhatjuk

 

 

Jó étvágyat!

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aranygaluska

Focaccia - amit könnyen elkészíthetsz, és már aznap tálalhatsz :)

Sült túrótorta epercoulissal